CloseForm

Blijf op de hoogte! Schrijf u in op onze nieuwsbrief:

04 05 2020

Service in het buitenland…Hoe gaat dat eigenlijk?

#invaroservice&supplies

Een groot deel van ons serviceteam is binnen Nederland aan het werk. Maar er wordt natuurlijk ook service verleend aan onze buitenlandse klanten! Wij spraken hierover met een van onze service engineers, René Kuin, die vaak over de grens te vinden is. Of het nu gaat om een Rosematic installeren in Azerbeidzjan, of een Furora in Amerika. René kan er alles over vertellen. Genoeg reden om hem eens het hemd van het lijf te vragen hierover!

Kan je kort iets over je achtergrond bij Bercomex vertellen?

“Ik ben dit jaar 25 jaar in dienst bij Bercomex. Ik ben vanuit de fabriek op jonge leeftijd doorgestroomd naar de buitendienst. Hierdoor ben ik in vele landen geweest voor installatie, storingen en onderhoud. Bijvoorbeeld in Nieuw Zeeland, Australië, Japan, Amerika en Europa. De laatste drie jaar ben ik veel werkzaam geweest op een project in Spanje, bij Aleia Roses, waar ik samen met een aantal collega’s tweemaal een Furora Rosa heb geïnstalleerd en geoptimaliseerd. Normaal gesproken zit ik om de anderhalve maand wel ergens in het buitenland voor een klus.”

Kan je ons iets vertellen over een recent, interessant project dat je hebt geïnstalleerd in het buitenland?

“Recent ben ik nog – vlak voor de coronacrisis – naar Arcata in Californië geweest bij Sun Valley Group. Deze klant had een 2de hands Furora gekocht om de grote hoeveelheid tulpen sneller te kunnen verwerken. De machine kwam volledig gedemonteerd verdeeld over drie containers aan om vervolgens ter plaatse weer compleet te monteren. De klant krijgt ruim van te voren een sketch up tekening van hoe de opstelling op locatie komt te staan, hier staan ook alle maten op die wij als servicedienst kunnen gebruiken om de installatie op de juiste plaats neer te kunnen zetten.”

Hoe help jij de klant op weg zodra de machine is geïnstalleerd?

“Er wordt ruim de tijd genomen om de klant alle fijne kneepjes qua instellingen en afstellingen te leren, ongeacht de taal. Of dit nu in het Nederlands, Engels of Duits is, dit gaat eigenlijk altijd prima.”


René en de klant na een mooie oplevering van een Flora Optima en een MultiFill in Nieuw Zeeland.

Waarom is het belangrijk om regelmatig onderhoud te verlenen?

“Het is erg belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Als een machine in goede conditie wordt gehouden, gaat deze uiteindelijk langer mee. Goed onderhoud voorkomt productiestilstand, want dit wil uiteraard geen enkele klant. Voor diverse machines hebben we standaard onderhoudspakketten, maar zeker bij buitenlandse klanten hebben we tijdig contact over de status van de machine en de verwachte benodigde onderdelen. Dit hangt ook af van het product dat de klant met de machine verwerkt en de duur van het verwerkingsseizoen van de klant.”

Wat doen jullie precies aan de machines als jullie onderhoud gaan verlenen?

“Per machine is dit verschillend natuurlijk, maar neem als voorbeeld de Furora. Afhankelijk van de tellerstand worden de binders compleet uit elkaar gehaald en gereviseerd. Het röntgen-toestel wordt gekalibreerd en afgeregeld als dit nodig is. Lagers en snaren worden goed geanalyseerd op slijtage en worden indien nodig vervangen. Bijna al onze klanten hebben een service contract, waardoor we vaak voor zowel het bedieningspaneel als voor de IPC een software update uitvoeren, zodat de klant voorzien is van de meest recente software updates. We werken een heel onderhoudsprotocol af om er zeker van te zijn dat alle monteurs de machines op dezelfde componenten controleren. Al met al dus een aardige klus die vooral in het buitenland toch de voorkeur heeft om met twee man te doen. Dat geldt voor zowel onderhoud als installatie. Voordeel hiervan is dat er in een zeer korte tijd een machine (Furora) draaiend in de schuur staat en de klant zijn product kan verwerken.”

Heb je een gouden tip voor onze klanten over machineonderhoud?

“Of het een gouden tip is weet ik niet, haha. Maar ik heb wel een paar handige tips. Ten eerste: Maak je machines dagelijks schoon. Dan heb je minder kans op storing en voorkom je langdurig onderhoud. Daarnaast raad ik klanten ook aan om met ons mee te kijken tijdens onderhoud. Stel vragen om zelf up to date te blijven over alle onderdelen en hoe je deze kunt vervangen en monteren.”


Installeren van een RoseMatic 2.0 met Flora Optima in Azerbeidzjan.

Wat zijn de grootste voordelen van remote service voor de klant?

“Met remote service kunnen van afstand een hoop problemen getackeld of geanalyseerd worden, waardoor de klant in zeer korte tijd weer operationeel kan zijn met de machine. Camerabeelden kunnen worden opgehaald en worden geanalyseerd om een betere verwerking van het product te krijgen. En updates kunnen gemakkelijk worden uitgevoerd zonder dat de klant hier last van heeft.”

Hoe ervaren klanten de mogelijkheid van remote service?

“Klanten ervaren de remote service als heel aangenaam. In het buitenland is het altijd lastiger om bedrijven te bereiken en met remote service is er een snelle reactietijd en goede hulp van veraf. Het maakt mijn werk internationaal ook makkelijker. Mochten er tijdens installatie toch nog wat functionaliteiten toegevoegd moeten worden, dan kan dit met remote service snel aangepast worden.”

Stel: Een klant in het buitenland heeft een storing en dit kan niet via remote service opgelost worden. Wat gebeurt er dan?

“Mocht dit gebeuren, dan wordt er een monteur gepolst of deze op korte termijn kan afreizen naar de desbetreffende klant met vliegtuig of auto. Door de goede samenwerking met ons reisbureau kan er snel gehandeld worden en kunnen we op een korte termijn afreizen naar de klant .”

Hoe zie jij de ontwikkeling van remote service in de toekomst?

“Remote service gaat een steeds grotere rol spelen. Klanten willen snel en op een korte termijn geholpen worden om de productielijn tijdens storingen weer snel op gang te krijgen. Remote service is dan van essentieel belang, dit zal er voor zorgen dat klanten snel weer operationeel zijn.”

Blijf op de hoogte! Schrijf u in op onze nieuwsbrief: