Klantcase: Klantcase Lugt Lisianthus: `In de kas houden we de rust en in de schuur hebben we alles gecentreerd.`
Terug naar overzichtKlantcase Lugt Lisianthus: `In de kas houden we de rust en in de schuur hebben we alles gecentreerd.`
Het gloednieuwe pand van Lugt Lisianthus in Monster is indrukwekkend. Wekelijks worden hier met behulp van de meest moderne technieken zo’n 600.000 bloemen geoogst op een oppervlakte van 5,8 hectare. De nieuwe Bercomex installatie speelt daar een essentiële rol in. Wij spraken hierover met mede-eigenaar Richard van der Lugt.
Lisianthus heeft de toekomst!
Richard vertelt: “Mijn vader en zijn twee broers hadden al een locatie met jaarrond Lisianthus, en nog een locatie Freesia’s gecombineerd met Lisianthus. In 2007 besloten zij om afstand te doen van de Freesia en ook de tweede locatie te vernieuwen om jaarrond Lisianthus te gaan telen. Dit sprak mij erg aan, en was voor mij het moment om in het bedrijf te gaan werken. Ik ben verantwoordelijk voor het technische aspect van het bedrijf. Zaken zoals gewasbescherming en onderhoud, maar ook het draaiende houden van het machinepark. Ik ben dus ook nauw betrokken geweest bij het uitdenken van de nieuwe bloemenverwerkingsinstallatie.”
Totaaloplossing
“Het is niet de eerste keer dat wij met Bercomex samenwerken. In 2007 en 2009 heeft Bercomex ook bloemenverwerkingsinstallaties aan ons geleverd. Door onze lange relatie stond Bercomex nu weer bovenaan het lijstje. De nieuwe installatie bestaat volledig uit Bercomex machines: 4 Flora V-Masters met een bloemenlijn en emmervul- en transportsysteem met een RackMaster.”
“De medewerkers in de kas oogsten de Lisianthus, waarna de bloemen via ondergronds transport naar de verwerkingsruimte worden getransporteerd. Hiervoor hebben wij een 5 meter brede tunnel van 270 meter lang aangelegd, waarin 4 transportbanden lopen. Bij onze andere vestiging, in Honselersdijk, hebben we zowel ondergronds transport als padoogsters. Het ondergronds transport bevalt ons daar zó goed, dat we voor de nieuwe vestiging in Monster al snel wisten dat we voor volledig ondergronds transport zouden kiezen. In de kas houden we de rust en in de schuur hebben we alles gecentreerd. We verwerken nu gemiddeld zo’n 15.000 stelen per uur.”
In een mum van tijd wisselen van fust
“Het meest unieke aan onze Bercomex installatie, is het emmervulsysteem, wat bestaat uit een MultiFill, ContainerFill en een RackMaster. Door deze combinatie kunnen we per machine snel wisselen tussen verschillende soorten fusten. En zo voldoen aan de eisen van de markt: flexibel en klantgericht zijn. Voor onze werknemers is het ook een stuk prettiger werken. De emmers worden bij hun werkplek met een lift omhoog getild, zodat zij dit zelf niet meer hoeven te doen. En dat maakt het werk een stuk minder intensief.”
Stap voor stap
“De uitdaging bij het emmersysteem was dat elk bosplekje op tijd de emmer aangevoerd moet krijgen. Dat was best even spannend qua aanvoercapaciteit. Ik vroeg me soms af of dat wat we op papier hadden bedacht, in de praktijk ook echt ging werken. Dit was voor Bercomex ook een enorme uitdaging. Wat er mede voor zorgde dat de oplevering van de nieuwe installatie flinke vertraging opliep. Ik moet zeggen dat de monteurs van Bercomex dit wel heel goed hebben opgepakt. Ze hebben er die weken alles aan gedaan om de installatie zo snel mogelijk te laten draaien. Ondanks die tegenslag is het mooi om te zien dat, hoe we het van tevoren uitgedacht hebben, ook echt goed blijkt te werken in de praktijk.”